Amisos Tepesi

Amisos Tepesi

Samsun-Sinop karayolu üzerinde, şehir merkezinden dört kilometre uzaklıkta. Baruthane mevkiinde bulunan iki adet tümülüste ( mezartepe) Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda ve Kültür Bakanlığı’nın denetiminde 2004–2005 yılları arasında yapılan kazılar sonucunda Helenistik dönemden ( MÖ 330–30 ) kalma mezar yapıları ve blok taş duvarlar bulunmuştur. Yapılan kazılarla kuzey tepenin altında 3 odalı, güney tepenin altında 2 odalı ve boyalı bir mezar ortaya çıkarılmıştır. Samsun Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan bir projeyle, bu bölge açık hava arkeoloji müzesi olarak düzenlenmiştir. Mezarlar ziyarete açılarak eski Samsun’un dini, sosyal hayatı ve kültürü hakkında ziyaretçiler bilgilendirilmektedir. Ayrıca bu bölgede çevre düzenlemeleri sonucunda yapılan park ve Amisos Kafe vasıtasıyla yerli ve yabancı ziyaretçilere nefis bir manzara karşısında dinlenme fırsatı sağlanmıştır. Gerek karayolu ve gerekse teleferikle buraya gelen ziyaretçiler tarih ve doğayla içiçe güzel bir zaman geçirmektedir. Amisos kentinin metropol alanı olan Baruthane’de halen keşfedilmemiş mezarların var olduğu düşünülmektedir.

TÜMÜLÜS MEZARLARI

Baruthane tümülüslerinin Mithridates sülalesinin hüküm sürdüğü Hellenistik dönemde yapıldığı anlaşılıyor. Samsun Müzesi ile İstanbul Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü bilimsel kazıların sonunda iki ayrı mezar ortaya çıkarıldı ve ziyarete açıldı. Güney Tümülüs altındaki mezarın Karadeniz kıyılarında bugüne kadar bulunmuş boyalı ve sıvalı tek örnek.

Güney Tümülüs altındaki mezar: 15 metre yüksekliğinde ve 40 metre çapındaki Güney Tümülüs altında iki odalı oyma mezar yer alıyor. Yığışma tabakasının oyulması ile oluşturulan mezarın toplam uzunluğu 6, genişliği 2.5 ve yüksekliği 3 metre. Odaların duvarları, tavan ve tabanı 3 cm. kalınlığında krem renkli sıva ile kaplanmış.

Ön oda : Duvarlarına taş duvar görünümü vermek için sıva kazınarak yedi sıra taş dizisi Görüntüsü çizilmiş, sonra da kazıma çizgiler lacivert boya ile doldurulmuş. Bu yalancı taş duvar çizgilerinin üst tarafına kırmızı boya ile iki yatay şerit yapılmıştır. Odada yan duvarlar boyunca sedirler uzanmaktadır.

Arka oda: 70cm. yüksekliğinde bir ölü yatağı (kline) yer alıyor. Yatağın ön yüzünde kırmızı ve siyah renklerle yumurta bezemesi yapıldığı anlaşılıyor. Yazık ki bu bezemeler tahrip edilmiş. Odanın duvarlarında kırmızı boya ile iki yatay sent var. Kazılar sırasında mezarın içinde çanak-çömlek parçaları, testi, koku şişeleri, kemik süsler ve bronz çiviler bulundu.

Kuzey Tümülüs altındaki mezar: 30 metre çapında ve 8 metre yüksekliğindeki Kuzey Tümülüs altında arka arkaya sıralanan 3 odalı bir mezar yapısı bulundu. Mezar yapısının toplam uzunluğu 18, genişliği 2.80 ile 3.25, yüksekliği ise 2.50 metre. Odalarda sıva kullanılmamış, sadece yalancı yarım sütunlar ile süsleme yapılmış.